MENNEET TAPAHTUMAT

Alajärven kaupungintalon juhlavalaistus itsenäisyyspäivänä
Valaistus toteutetaan ti 5.12. klo 18 – to 7.12. välisenä aikana.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuosi on synnyttänyt monenlaisia tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa, joiden kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Vuosi huipentuu itsenäisyyspäivän viettoon.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Etelä-Pohjanmaan liitto on toivonut yhtenäistä sinisävyistä juhlavalaistusta maakunnan julkisiin rakennuksiin. Alajärven kaupungintalo valaistaan molemmin puolin syvänsinisillä valoilla ja rakennuksen pitkälle seinälle ohjelmoidaan värien joukosta ajoittain näkyvä Suomen lippu. Suomen lippu tulee esiin värien vaihtuessa ja taiteilija kuvaa sillä Suomen vaiheita iloisin ja synkin, lämpimin ja kylmin värisävyin.

Nelimarkka-museon tuottaman ja Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittaman valaistuksen toteuttaa kuvataiteilija Antti Maasalo. Valot syttyvät itsenäisyyspäivän aaton illan hämärtyessä klo 18 ja ne palavat koko itsenäisyyspäivän ja -yön.

Liikkeeseen perustuvan kineettisen taiteen uranuurtaja Antti Maasalo keskittyy teoksissaan valoon, pimeyteen, tilaan ja energiaan. Hänen tuotantonsa on suurelta osin valotaidetta, jota on nähty viimeksi tänä vuonna Pohjanmaan museossa ja Lehtimäen Suokonmäellä.

Julkisille paikoilla Maasalo on toteuttanut mm. konserttivalaistuksia, Tampereen valoviikkojen juhlavuoden valaistuksen v. 1995 - 96, Keravan kirkon valaistuksen 90-luvulla ja Espoon kulttuurikeskuksen kuution vaihtuvan värivalaistuksen v. 2000.

Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui v.1967. Valkoinen rakennus on sijoitettu maastoon siten, että harmailla graniittilohkareilla päällystetty valtuustosalin puoleinen pääty nousee huomattavasti muita osia korkeammaksi. Kaupungintalo on osa Aallon suunnittelemaa kaupunkikeskusta, joka sijoittuu C.L. Engelin suunnitteleman kirkon läheisyyteen.

Valaistus on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Kuva: Antti Maasalon valoteos Lehtimäen Suokonmäen näyttelystä v. 2017 (Kuvaaja: Päivi Haapaniemi)
Eero Nelimarkan syntymäpäivät 10.10.
Eero Nelimarkan syntymäpäivät 10.10.
Nelimarkka-museo
Nelimarkka-museossa juhlitaan perinteisiä Eero Nelimarkan syntymäpäiviä tiistaina 10.10.2017 klo 16–19.30.

Kakkukahvien lomassa voi tutustua Ritva Lindbergin näyttelyyn Sata taivasta sekä Suomi 100 -loppuvuoden perusnäyttelyyn Mestarit yhdessä. Ohjelmassa on lisäksi Ritva Lindbergin ohjaama non-stop akvarellityöpaja Eero Nelimarkan hengessä klo 16–19 ja alajärveläis-lehtimäkeläisen Capriccio Ensemblen konsertti klo 18.30 alkaen.

Syntymäpäivän kunniaksi esitetään myös professori Riitta Nelimarkan tuoretta dokumenttielokuvaa isoisästään Eero Nelimarkasta.

Syntymäpäiville on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuva: Eero Nelimarkka, Omakuva, 1922
Taidetta & tekniikoita
Taidetta & tekniikoita
Nelimarkka-museo
Nelimarkka-museossa alkavat uudet senioreille suunnatut taidepajat.

Kokoontumiset ovat kerran kuussa torstaisin kello 12-15. Kolmen tunnin vierailulla tutustutaan Nelimarkka-museon ajankohtaiseen näyttelyyn ja tehdään oma pieni taideteos näyttelyyn tai teokseen liittyvästä teemasta vaihtelevilla tekniikoilla. Keskustellaan taiteesta ja tehdään itse sekä nautitaan iltapäiväkahvit.

Opastukset ja työpajat pitää Nelimarkka-museon museolehtori Aino Mäntyvaara. Taidepajoihin voi tulla kerran tai jokaiselle kerralle, yhdessä tai yksin. Ennakko-osaamista ei tarvita – uteliaisuus, mielenkiinto ja innostus riittävät.

Yhden kerran hinta on viisi euroa sisältäen sisäänpääsyn ja opastuksen näyttelyyn, materiaalit ja ohjauksen sekä kahvin. Taidepajoihin mahtuu 15 osallistujaa kerrallaan.

Tervetuloa!

Tapaamispäivät ja näyttelyt:

16.2. Katri Yli-Erkkilä – Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija
16.3. Pohjalainen taiteilijaliitto
20.4. Pohjalainen taiteilijaliitto
11.5. Pohjalainen taiteilijaliitto
KESÄTAUKO
17.8. Mestarit yhdessä
21.9. Mestarit yhdessä

Ilmoittautuminen viimeistään saman viikon maanantaina:
Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / p. 044 297 0501 / p. 06 557 2129
Mestarit yhdessä -viikko
Mestarit yhdessä -viikko
Nelimarkka-museo
7.-13.8.2017
Elokuun toisella viikolla Alajärvellä järjestetään Mestarit yhdessä -viikko.

Viikon tapahtumat liittyvät Nelimarkka-museon Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa -näyttelyyn. Näyttely esittelee Suomen itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon tuotannossa. Alajärvi kuului eri vaiheissa molempien mestareiden elämään – lapsuuteen, Suomen itsenäisyyden alkuun, sotavuosiin ja vanhuuden päiviin.

Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Tiistaina 8.8. Nelimarkka-museolla juhlitaan museon syntymäpäiviä kakkukahvien ja näytelmän kera. Juhla alkaa kello 13, jonka jälkeen esitetään Eero Ojajärven käsikirjoittama teatterikappale Kaksi viisasta miestä. Esillä Mestarit yhdessä - Eero ja Alvar Alajärven maisemissa -näyttely. Juhlaan on vapaa pääsy.

Keskiviikkona 9.8. järjestetään Alajärvi-Lehtimäki -kulttuurikierros linja-autolla. Lähtö on Alajärven kirkon pihalta kello 11.00 ja paluu samaan paikkaan kello 17.00. Reitti kulkee Nelimarkka-museolta Antti Maasalon veistosreitille, keskustan Aalto-rakennusten kautta Lehtimäen Suokonmäelle ja jatkaa Maasalon ateljeetalolle sekä Tuula Ylivinkan ja Seppo Pusan näyttelyihin. Hinta koko kierrokselle on 30€ osallistujalta. Linja-autokierroksen lisäksi hintaan kuuluu näyttelyopastus ja sisäänpääsy Nelimarkka-museolla, opastus Alajärven Aalto-kohteisiin ja Lehtimäen näyttelyihin sekä keittolounas Suokonmäellä.

Ilmoittautuminen 7.8. mennessä ja lisätiedot:
info@nelimarkka-museo.fi, p. 06 557 2129.

Torstaina 10.8. Alvar Aalto -akatemian johtaja, palkittu arkkitehti Esa Laaksonen puhuu Alvar Aallon arkkitehtuurista Alajärven kirjastolla (Kirkkotie 7) kello 18. Luennolle on vapaa pääsy.

Tapahtuman tiedote ladattavana pdf-tiedostona.
Nurkanvaltaajat - Jouni Mäkipellon valokuvia
Nurkanvaltaajat - Jouni Mäkipellon valokuvia
Villa Nelimarkka
20.6.-11.8.2017
Lehtimäkeläinen Jouni Mäkipelto on kuvannut luontoa jo yli 40 vuotta. Hän on kulkenut vuosia esimerkiksi karhujen jalanjäljillä. Villa Nelimarkan näyttelyssä pääosassa ovat linnut ja eläimet, jotka viihtyvät latojen ympärillä. Mäkipellon kuvissa tärkeitä ovat myös hirsiladot, jotka ovat jo miltei hävinneet maisemasta.

Nurkanvaltaajat on Mäkipellon kolmas yksityisnäyttely. Hänet on palkittu myös esimerkiksi Vuoden luontokuva-kilpailussa.

Villa Nelimarkka (Pekkolantie 67) on avoinna 20.6.-11.8.
ti-pe klo 13-17. Juhannusaattona suljettu. Vapaa pääsy.

3.8.2017 klo 17.30 Keskustelutilaisuus, jossa Jouni Mäkipelto kertoo kuvistaan. Vapaa pääsy!

Kuva: Jouni Mäkipelto, Nurkanvaltaaja.
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017
Nelimarkka-museo
17.3.-31.7.2017
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto järjestää Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun kolmatta kertaa 17.3.-31.7.2017. Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa Etelä-Pohjanmaalla, antamaan nostetta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita. Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1981 syntyneet tai sitä nuoremmat Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai sieltä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Kilpailuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla, mutta kilpailuun osallistuvat työt eivät saa olla kolmea vuotta vanhempia. Taiteilijat osallistuvat kilpailuun 31.7.2017 mennessä.

Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet: www.epliitto.fi
VALTAKUNNALLINEN MUSEOVIIKKO
VALTAKUNNALLINEN MUSEOVIIKKO
Nelimarkka-museo
16.-21.5.2017
Valtakunnallista museoviikkoa vietetään 16.-21.5.2017 ja Nelimarkka-museo järjestää viikon aikana kaksi avointa ja ilmaista residenssitaiteilijoiden työpajaa sekä tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Työpajoihin ei tarvita ennakko-osaamista ja kaikki materiaalit löytyvät paikan päältä.

Tiistaina ja keskiviikkona 16.-17.5. kello 18-20 australialainen taiteilija Heja Jung Chong pitää aikuisille työpajan, jossa tutustutaan maalaus- ja piirustustekniikoihin sekä harjoitellaan asetelmamaalausta akryylivärein. Osallistujat voivat tuoda valmiita kuvia työpajaan, joiden pohjalta tehdään harjoituksia.

Torstaina 18.5. ilmainen sisäänpääsy Nelimarkka-museoon kansainvälisen museopäivän kunniaksi.

Perjantaina 19.5. kello 15-17 ranskalainen taiteilija Naï Zakharia pitää Kalevala-aiheisen kuvitustyöpajan lapsille ja nuorille. Työpajassa piirretään Kalevalan hahmoja, joille tehdään yhteinen tausta.

Voit ilmoittautua työpajoihin ennakkoon tai saapua paikalle ilman ennakkoilmoitusta.

Tervetuloa!
Frans Veskoniemi esiintyy Nelimarkka-museossa 29.4.2017 kello 15
Frans Veskoniemen pianokonsertti
Nelimarkka-museo
29.4.2017 kello 15
Pianokonsertin kappaleet ovat tekniseltä vaikeustasolta hyvin vaativia: konsertin aloittavat Franz Lisztin pahamaineiset La Campanella ja Kuolontanssi. Mukana on myös muuta romantiikan ajan musiikkia, kuten Lisztin myöhäisempää tuotantoa, joka on teknisesti anteeksiantavampaa ja harmonialtaan modernimpaa, sekä kaksi Felix Mendelssohnin kirkkaimmista pianoteoksista.

Konsertissa kuullaan lisäksi Veskoniemen omia sävellyksiä, jotka ovat sekä harmonisesti että teknisesti värikkäitä. Hän on tehnyt sävellyksiä niin orkesterille, kuorolle kuin pienemmillekin kamarimusiikkikokoonpanoille pianosävellyksiä unohtamatta. Hänen sävellyksiään on esitetty Kaustisen kamarimusiikkiviikoilla vuosien 2015-2017 aikana.

Frans Veskoniemi on 18-vuotias abiturientti Kaustisen musiikkilukiosta. Hän asuu Lapualla ja on opiskellut pianonsoittoa suorittaen viime syksynä musiikkiopistotason Kokkolan konservatoriolla.

Konsertin ohjelma:
Franz Liszt - Kuolontanssi, La Campanella, Synkkä gondoli (La lugubre gondola), Ajatuksia kuolleista (Penseé des morts)
Felix Mendelssohn - Etydi op. 104a, 1
Moritz Moszkowski - Virtuosoetydi g-mollissa
Frans Veskoniemi - Variaatioita Annika Führmannin teemaan

Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuva: Frans Veskoniemi harjoittelee opettajansa Janusz Grzelazkan ohjauksessa.
Työmatka -performanssi
Työmatka -performanssi
Nelimarkka-museo
26.4.2017 kello 16
Villa Nelimarkalta Nelimarkka-museolle


Huhtikuussa Nelimarkka-residenssissä työskentelee turkulainen kuvataiteilija Vilma Koskela (s. 1990). Koskela esittää keskiviikkona 26.4. Työmatka -performanssin, joka alkaa Villa Nelimarkan pihasta (Pekkolantie 67) ja päättyy Nelimarkka-museolle (Pekkolantie 123). Performanssin kesto on alle puoli tuntia.

Koskela on kiinnostunut siitä, miten pitkällä yksittäisen valinnan juuret ovat tapakulttuurin jatkumossa. Kun vakiintuneeseen ajattelumalliin nojaavan tavan tai tottumuksen tiivistää yhdeksi selkeäksi teoksi, se irtoaa kuin tarra taustastaan ja paljastaa huvittavan, mutta samalla traagisen järjettömyytensä. Koskela pyrkii kyseenalaistamaan yksinkertaistamalla kulttuuristen tottumusten järjellisyyttä.

Koskelan teosten keskiössä on ympäristön ja yksilön suhde suomalaisen mielen ja luonnon maisemassa. Hän pohtii ympäristön merkitystä yksilön valintaan ja toisaalta valinnan vaikutusta ympäristön mahdollisuuksiin. Sekä kulttuuri, että luonto jatkuvat loputtomien toistojen mahdollistamina.

Koskela työskentelee performanssin ja digitaalisen median parissa. Teokset muotoutuvat usein installaatioiksi eli esinekoosteiksi, joissa yksittäinen, pelkistetty performatiivinen teko on toteutuksen pääosassa.

Tervetuloa!

Kuva: Vilma Koskela, Kehitysapu, 2016
Lähtöviiva - piirustustyöpaja
LÄHTÖVIIVA
Villa Nelimarkka
PIIRUSTUSTYÖPAJA 18.–19.2.2017
PAIKKA: Villa Nelimarkka, Pekkolantie 67
AIKA: Kello 10–15 molempina päivinä

Työpaja on suunnattu niin aloittelijoille kuin tottuneille piirtäjille 13-ikävuodesta aikuisiin, jotka haluavat uusia tuulia omaan tekemiseensä. Työpajassa pidetään hauskaa ja harjoitellaan piirtämistä vauhdikkaiden ja intensiivisten harjoitusten avulla. Osallistujat tutustuvat omaan persoonalliseen kädenjälkeensä piirtäjinä ja harjoittelevat ryhmä-, pari- ja yksilöharjoitusten avulla improvisaatiota.

Opettajana toimii taiteilija Verónica Gómez. Työpaja on kaksipäiväinen ja osallistujia mahtuu 15. Kumpanakin päivänä työskennellään viisi tuntia ja päivien aikana on kahvitauko, jolloin voi syödä omia eväitä. Työpajan kielet ovat englanti ja suomi. Osallistuminen on ilmaista.

Verónica Gómez (1978) on argentiinalainen kuvataiteilija ja opettaja. Hän on maalaustaiteen professori ja on osallistunut sekä yksityis- että ryhmänäyttelyihin Argentiinassa ja muualla maailmassa. Parhaillaan hän opettaa Buenos Airesissa, missä hän myös asuu ja työskentelee. Verónican kotisivu: www.veronica-gomez.com.ar

Imoittaudu 12.2.2017 mennessä Nelimarkka-museon museolehtorille: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / p. 044 297 0501

Tervetuloa!

Kuva: Verónica Gómez, Nimetön.
Terhi Ahon konsertti
Terhi Ahon konsertti
Nelimarkka-museo
Su 12.2.2017 klo 15

Alajärveläislähtöisen Terhi Ahon (s. 1984) musiikkiopinnot alkoivat Alajärven musiikkiopistossa 1992. Hän aloitti sellon soitolla ja vähitellen mukaan tulivat pianon ja urkujen soitto. Aho valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta syksyllä 2012. Pääaineena hän on opiskellut kirkkomusiikkia ja hänen syventymiskohteensa on ollut laulu. Laulua Aho on opiskellut Aulikki Eerolan, Marjut Hannulan ja professori Dorothy Irvingin johdolla.

Terhi Aho on työskennellyt kanttorina Malmin seurakunnassa Helsingissä ja parhaillaan hän toimii urkurina Eskilstunan seurakunnassa Ruotsissa. Tällä hetkellä hän valmistelee laulun diplomitutkintoa Sibelius-Akatemiaan Dorothy Irvingin johdolla. Nelimarkka-museon konsertti on osa tutkintoon valmistautumista.

Ahon säestäjänä toimii Helena Säily, joka valmistui v. 1985 soitonopettajaksi Oulun Konservatoriosta ja suoritti v. 1987 Sibelius-Akatemian III -tutkinnon pianonsoitossa. Tällä hetkellä Säily toimii Jämsän seurakunnan kanttorina.

Konsertin monipuolinen ohjelmisto koostuu Ahon laulamista liedeistä, ooppera-aarioista, kantaattiaarioista sekä sopraanosooloista.

Konsertin aloittavat musiikkiopiston oppilaat Teresa Jaakkola, piano ja Milja Latvala, viulu. Latvalaa säestää Riitta Thiam pianolla.

Liput 10€ (sisältää pääsymaksun museon näyttelyihin).
Hetki kahvin ja kulttuurin parissa Nelimarkka-museossa loppiaisviikonloppuna
7.-8.1.
Nelimarkka-museo osallistuu museoiden yhteiseen loppiaisviikonloppuun, joka avaa Suomi 100-juhlavuoden. Loppiaisviikonloppuna Nelimarkka-museo on avoinna lauantaina ja sunnuntaina 7.-8.1. normaalisti. Perjantaina 6.1. museo on suljettu.

Sunnuntaina 8.1. vietämme hetken kahvin ja kulttuurin parissa. Tarjoamme kaikille kävijöille kahvin, joka sisältyy pääsylipun hintaan. Paikan päällä on mahdollista maistaa Nelimarkka-museon uutta lappajärveläisen Kaffiino -kahvipaahtimon kahvia. Tummapaahtoinen nimikkokahvi tulee myös myyntiin museokauppaan loppiaissunnuntaina.

Ennen tai jälkeen kahvittelun voi käydä tutustumassa Vuoden nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan, Katri Yli-Erkkilän, valokuvanäyttelyyn ja Eero Nelimarkan pysyvään näyttelyyn. Lisäksi tarjoamme tietoa Nelimarkka-museon tulevista vuoden 2017 näyttelyistä.

Tervetuloa!

Liput: 4/6€ / Museokortti

www.nelimarkka-museo.fi
www.museo100.fi
Huvilan joulu
Keskiviikko 14.12. kello 17-20
Jokavuotisessa huvilan joulussa nautimme joulun tunnelmasta tarjottavien, joulukorttityöpajan ja lapsille suunnatun lyhytelokuvanäytöksen äärellä. Juhlan järjestää Nelimarkka-museo ja tapahtumapaikkana toimii Eero Nelimarkan 1930-luvulla perheelleen kesäasunnoksi rakennuttama Villa Nelimarkka.

Joulukorttityöpaja kello 17–20

Joulukorttipajassa teemme pop-up -kortteja, jotka avattaessa paljastavat kolmiulotteisen sisäosan. Korttipaja on käynnissä koko juhlan ja elokuvanäytöksen ajan.

Lyhytelokuvanäytös kello 18 alkaen

Huvilan joulussa Villa Nelimarkan yläkerta muuttuu pienoiselokuvateatteriksi. Teatterissa esitetään eurooppalaisia lyhytanimaatioita yli kolmevuotiaille lapsille ja lapsenmielisille. Elokuvia on yhdeksän kuudesta eri maasta ja ne ovat valmistuneet vuosina 2014 ja 2015. Näytös on osa virallista lyhytelokuvapäivätapahtumaa ja sitä edeltäviä ympäri maata järjestettäviä pop-up -näytöksiä.

Lisätietoja lyhytelokuvatapahtumasta ja elokuvista: www.lyhytelokuvapaiva.fi

Juhla on kaikille avoin ja ilmainen, lämpimästi tervetuloa!

Osoite: Villa Nelimarkka, Pekkolantie 67
Eero Nelimarkka 125 vuotta
Nelimarkka-museo juhlistaa perustajansa Eero Nelimarkan 125:ttä syntymäpäivää kakkukahveilla maanantaina 10.10. kello 15-19.

Kakkukahveille on vapaa pääsy ja samalla voi tutustua Eero Nelimarkan sekä italialaisen nykytaiteen näyttelyihin.

Ohjelmassa on Heikki Jokiahon soittamaa harmonikkamusiikkia kello 18 alkaen sekä nonstop-työpaja, jossa toteutetaan 125 akvarellipostikorttia. Kortin kääntöpuolelle voi kirjoittaa terveiset ystävälle tai sukulaiselle. Teoksista tehdään suuri yhteinen taideteos ja museo postittaa teokset työpajaan osallistuneiden puolesta Nelimarkan juhlapostimerkillä varustettuna.

Kuva: Eero Nelimarkka, Omakuva, 1922
Sivellinsatu nukketeatteriesitys, Sytkyt
Sivellinsatu - Lapsille Nelimarkka-aiheista nukketeatteria sunnuntaina 9.10.

Nukketeatteri Sytkyt on valmistanut SKR:n Etelä-Pohjanmaan rahaston myöntämän apurahan tuella Eero Nelimarkan elämästä kertovan nukketeatteriesityksen ”Sivellinsatu”.

Kaikille avoimet esitykset järjestetään Nelimarkka-museossa sunnuntaina 9.10. kello 14 ja 15. Esityksiin on vapaa pääsy. ”Sivellinsatu – Eero Nelimarkka Alajärvellä” kertoo sadun avulla taiteilijan lapsuudesta ja taiteilijaksi kasvamisesta.

Nukketeatteri Sytkyt on Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen kiertävä ammattiteatteri. Sytkyt perustettiin 30 vuotta sitten ja nykyään esityksiä järjestetään niin koti- kuin ulkomailla. Vuosittain esityksiä on lähes 250 kappaletta, mm. päiväkodeissa, lastenjuhlissa ja sairaaloissa. Kaikille avointen esitysten lisäksi Sivellinsatu esitetään Järvi-Pohjanmaan alueen päiväkodeille.

Juha Laukkanen on valittu myös Unicefin hyväntahdon lähettilääksi.

www.sytkyt.fi

Ennakkotietoa esityksestä saa Sytkyjen Juha Laukkaselta:
puh. 041 708 5055 / laukkanensytkyt@gmail.com

Kuva: Sivellinsatu – Eero Nelimarkka Alajärvellä
Inspiroitunut Suomesta / Korun uusi tarina
Villa-Väinölä 13.-15.9.2016
Tina Khmelnitskaya, näyttely / luento / demonstraatiopaja.

Korutaiteilija, taidehistorioitsija ja vieraileva luennoitsijaprofessori Moskovan British High School of Art and Design -koulusta Tina Khmelnitskaya työskentelee Nelimarkka-museon residenssissä syyskuun aikana. Hän esittelee taidekorujaan Inspiroitunut Suomesta / uusi korukokoelma -näyttelyssä 13.-15.9.2016 Alvar Aallon suunnittelemassa Villa Väinölässä. Näyttelyn avajaiset pidetään 13.9. kello 11 ja näyttely on avoinna ti-to kello 11-17.

Khmelnitskaya pitää näyttelyn yhteydessä Designin uudet aakkoset -luennon 13.9. kello 18. Luento keskittyy design-korujen historiaan aina 1950-luvusta tähän päivään. Khmelnitskaya kertoo vaiheittaisesti korujen synnystä ja alkuvaiheista eurooppalaisella ja pohjois-amerikkalaisella taidekentällä.

1950-luvulla vaihtoehtoiset materiaalit ja uudet teknologiat mahdollistivat erilaiset kokeilut korutaiteessa. Luento tutustuttaa kuulijat design-korujen mestarien perintöön kuten Alexander Calderin, Sam Kramerin, Art Smithin, Peter Changin, Hayes Beckerin ja monien muiden tuotantoihin.

Keskiviikkona 14.9. kello 18 Khmelnitskaya pitää demonstraatiopajan, jonka alussa hän kertoo omien taidekorujensa taustoja ja esittelee käyttämäänsä Sculpey -muotoilumassaa. Luennon ja demonstraatiopajan kielinä englanti.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Osoite: Villa Väinölä, Väinöntie 4, 62900 Alajärvi

Yhteistyössä Aallokko kutsuu -hankkeen kanssa.
Flamencokitarakonsertti - Un Momento con Guitarra Flamenca
Nelimarkka-museo
4.8. Nelimarkka-museossa kello 18-19.45

Espanjalaisen kitaramusiikin ystävien iloksi Nelimarkka-museossa Alajärvellä soi elokuun alussa flamencon säveliä. Museossa järjestettävässä konsertissa esiintyvät kitaristit Toni Jokiniitty ja Jari Lehtonen.

Toni Jokiniitty lukeutuu maamme perehtyneimpiin flamencokitaristeihin. Hän on tullut monille suomalaisille tutuksi soolokonserttien, TV-esiintymisten, erilaisten teatteri- ja tanssiproduktioiden sekä ahkeran keikkailun myötä. Jokiniitty nähtiin taannoin myös kitaristileganda Vicente Amigon lämmittelijänä tämän Suomen-konsertissa.

Flamencoa Sevillassa opiskellut kitaristi on säveltänyt flamencokitaralle laajan ja monipuolisen ohjelmiston, joka taltioitui taannoin hänen tuoreelle esikoisalbumilleen "Promesa". Jokiniitty on kotoisin Pirkkalasta.

Vaasalaislähtöinen, maailmaa runsaasti kulkenut Lehtonen on monipuolinen muusikko, joka on esiintynyt kirjavasti Suomessa ja ulkomailla niin katu- ja ravintolasoittajana kuin konserteissa. Granadassa oppia ammentaneen kitaristin mullassa kasvaa flamencon ohella monta muutakin musiikin lajia, joista ohjelmistossa on viime aikoina kuultu Astor Piazzollan tangoja sekä fadoa. Flamencossa Lehtonen keskittyy enimmäkseen perinteen vaalimiseen ja on kehittynyt siinä varsin taitavaksi.

Jokiniitty ja Lehtonen ovat esiintyneet yhdessä syksystä 2011 eri puolilla Suomea. Konsertissa heitä kuullaan yhdessä ja erikseen.

www.tonijokiniitty.fi | www.lehtone.com

Liput 10e ovelta.

Tervetuloa!

Kuva: Toni Jokiniitty (vas.) ja Jari Lehtonen
AALLOKKO KUTSUU VILLA VÄINÖLÄÄN
Villa Väinölä
Avoimet ovet Villa Väinölässä 29.-31.7.
Pe 10-18, la 10-18 ja su 10-16

Aallokko Kutsuu on Nelimarkka-museon hallinnoima ja Aisapari ry:n rahoittama hanke (1.11.2015 – 31.12.2017), jonka tavoitteena on sovittaa Alvar Aallon elämäntyö Alajärvellä Nelimarkka-museon toimintaan. Laatia käyttösuunnitelma Alajärven Aalto-keskuksen tuntumassa sijaitsevalle rakennukselle Villa Väinölä ja toimintasuunnitelma Alvar Aallon Alajärven yhteyden tunnetuksi tekemiselle.

Villa Väinölä on Alvar Aallon v. 1926 suunnittelema kotitalo maanmittariveljelleen Väinö Aallolle. Väinö asui talossa vuoteen 1950. Alajärven kunta osti talon 1952 ja rakennus siirtyi Nelimarkka-museon hallintaan 2015. Rakennus on ollut tyhjillään toistakymmentä vuotta ja sitä on restauroitu mm. Museoviraston tuella.

Kunnostusta on tarkoitus jatkaa Aisapari ry:n kesäkuun 2016 kokouksessa hyväksymällä investointihankkeella - Väinölä Valmiiksi. Väinölä on määrä saada valmiiksi ja käyttökuntoon Suomi100 juhlavuoden kunniaksi ennen kesää 2017.

Aallokko kutsuu -hankkeen pääproduktio on Mestarit yhdessä -kokonaisuus. Sen päätapahtuma on mestareiden Eeron ja Alvarin yhteisnäyttely Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar: itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Alajärven maisemissa. Näyttely on esillä koko kesän 2017 sekä Nelimarkka-museossa, että Villa Väinölässä.

Mestarit yhdessä -tapahtuman alle suunnitellaan lukuisia oheistapahtumia, joista tiedotetaan talven mittaan: näyttelyitä, luentoja, musiikkia, teatteria, kulttuurimatkoja ym. Tavoitteena on yhdistää Alajärven mestarit kautta aikojen ja profiloitua taiteen ja arkkitehtuurin kaupungiksi 2017.

Tervetuloa tutustumaan vielä keskeneräiseen Villa Väinölään, sen tilanteisiin, suunnitelmiin ja vaiheisiin!

Villa Väinölä, Väinöntie 4

Lisätietoa:
Maria Lampinen
Nelimarkka-museo / Aallokko Kutsuu -hanke
040 620 4878
Elämää vastaanottokeskuksessa
Villa Nelimarkka
Valokuvia Villa Nelimarkassa 19.7.-5.8.

Hani Ahmed Ali Alkhmari ja Rasul Kadir Jalil ovat valokuvanneet Kivitipun vastaanottokeskuksen elämää Lappajärvellä viime vuoden lokakuusta tähän päivään.

Hani Ahmed Ali Alkhmari on kuvannut asukkaiden muotokuvia ja hänelle valokuvaaminen on jo pitkäaikainen unelma. Päätavoitteena on ollut tuoda esiin kuvattavien parhaat puolet.

"Olen kiinnostunut erilaisista paikoista, väreistä ja luonnosta. Yritän hakea erilaisia kuvakulmia ja luoda niiden kautta kuvista ammattimaisemman oloisia." - Hani Ahmed Ali Alkhmari

Rasul Kadir Jalil on toiminut kotimaassaan tv:n kameramiehenä ja Kivitipussa hän dokumentoi asukkaiden arkea ja vastaanottokeskuksen tapahtumia.

Valokuvista välittyy luottamus kuvaajia kohtaan ja kuvattavien yksilöllisyys. Koska molemmat valokuvaajat ovat vastaanottokeskuksen asukkaita, näkökulmat ovat asukkaiden omia eikä ulkoapäin annettuja.

Villa Nelimarkka, Pekkolantie 67

Avoinna: ti-pe kello 13-17

Tervetuloa!

Kuva: Hani Ahmed Ali Alkhmari
VUODEN NUORI ETELÄPOHJALAINEN TAITEILIJA 2016
Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto järjestää Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun 1.5. – 31.7.2016. Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa Etelä-Pohjanmaalla, antamaan nostetta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita. Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1981 syntyneet tai sitä nuoremmat Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai sieltä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Kilpailuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla, mutta kilpailuun osallistuvat työt eivät saa olla kolmea vuotta vanhempia. Taiteilijat osallistuvat kilpailuun 31.7.2016 mennessä.

Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet: www.epliitto.fi
Sadunlukua ja punontatyöpaja
Nelimarkka-museo
Keskiviikkoina 13.7. ja 27.7. kello 12-12.30 ja 14-14.30 Nelimarkka-museossa

Satuja luetaan puoli tuntia kerrallaan alkaen kello 12 ja 14 molempina päivinä. Satuja lukemassa Alajärven 4H-nuoret. Paperinarun punontatyöpaja kello 12-14 molempina päivinä.

Osallistuminen pääsylipun hinnalla: alle 7-vuotiaat ilmaiseksi / 7-16-vuotiaat, opiskelijat ja seniorit 4€ / aikuiset 6€ / Museokortti

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja museolehtorilta: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 044 297 0501 / 06 557 2129
Tuuli Linterin ikoneita Villa Nelimarkassa
18.6.-11.7.2016
Sinisellä pohjalla risteilee
valkeita pilvisäikeitä
kuin hentoja tikapuita
hartaimpien ihmisajatusten

kiipeiltäväksi. (Veikko Huovinen)


Tuuli Linteri (s. 1942 Alajärvi) on opiskellut ikonimaalausta vuodesta 2001 Hiiden opistossa, Helsingin ortodoksiseurakunnan ja Lohjan evankelisluterilaisen seurakunnan ikonipiireissä sekä useilla ikonimaalauksen intensiivikursseilla.

Villa Nelimarkan näyttelyn ikonit on maalattu yli kymmenen vuoden aikana. Maalaamisessa on käytetty maa- ja mineraalivärejä perinteisellä munatemperatekniikalla. Kultaukset on tehty 24 karaatin lehtikullalla. Ikonien pinta on suojattu lakalla. Valmis ikoni tarkastetaan, minkä jälkeen se voidaan siunata.

Linterin ikoneja on ollut esillä mm. Vuokon Galleriassa Kaskisissa (2008), Hailuodon kirkolla (2009), Vivamon Eväskartanossa (2009), Alajärven Kirkontuvalla (2010) sekä Kiskon Kivimakasiinissa (2013). Joulun ja pääsiäisen aikaan tapahtumaikoneilla on ollut käyttöä Lohjan seurakunnassa. Linteri on ollut mukana työryhmässä maalaamassa Tapanilan Stefanos-kodin kirkon tapahtumaikoneja (2009) sekä Nummelan rukoushuoneen ikoneja (2014).

Villa Nelimarkka (Pekkolantie 67) on avoinna näyttelyn ajan ti-pe 13-17, la 12-16 ja su 12-17. Juhannuksen 24.-26.6. huvila on suljettu!

Tervetuloa!
MUSEOVIIKKO NELIMARKKA-MUSEOSSA
Valtakunnallista museoviikkoa vietetään jälleen 16.-22.5.2016.
Vuoden 2016 museoviikon teemana on kulttuurimaisema.

Nelimarkka-museon ohjelma:

Keskiviikko 18.5.
Ilmainen sisäänpääsy kansainvälisen museopäivän kunniaksi. Samalla juhlistetaan Eeron nimipäivää museon perustajan Eero Nelimarkan kunniaksi. Ruoveden maisema -näyttelyn kuraattori Tiina Lamminen pitää maksuttoman opastuskierroksen näyttelyyn kello 12:30 ja 16 alkaen. Kello 16 Museopäivänä myös Café de Nelimarkka palvelee koko päivän. Tarjolla on kahvia ja Nelimarkka-leivos yhteishintaan 5 euroa. Museo on avoinna kello 11-17.

Lauantai 21.5.
Irlantilainen residenssitaiteilija Sophie Iremonger ohjaa Monster Mask -työpajan lapsille kello 10-12 Villa Nelimarkassa. (Pekkolantie 67, Alajärvi) Työpajassa pelataan hirviöpeliä ja tehdään oma hirviönaamari käyttäen apuna luonnosta löytyviä materiaaleja kuten lehtiä ja kaarnaa. Työpajaan vapaa pääsy! Lisätietoja museolehtorilta: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 044 297 0501. Museoon ilmainen sisäänpääsy. Museo on avoinna kello 12-16.
Viulu- ja pianokonsertti
Nelimarkka-museo
Viulisti Aino Palomäki ja pianisti Leena Pesu konsertoivat ke 16.3. klo 18 Nelimarkka-museolla. Ohjelmistossa on Bruchin viulukonsertto sekä Brahmsin sonaatti viululle ja pianolle, muita säveltäjiä muun muassa Mozart, Chopin ja Sibelius.

Molemmat opiskelevat Centria-ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogeiksi ja toimivat tuntiopettajina alueen musiikkiopistoissa.

Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuvassa: Aino Peltomäki (vas.) ja Leena Pesu
Seurat Alaviitalan tapaan, su 13.3. klo 13
Nelimarkka-museo
Perinteiset Seurat Alaviitalan tapaan järjestetään jälleen Nelimarkka-museossa.

Museon naistoimikunnan ideoiman tapahtuman nimi viittaa Eero Nelimarkan samannimiseen maalaukseen sekä hänen vaimonsa Saiman kotipaikkaan, Alaviitalaan. Sekä Eero Nelimarkka että Saima (os. Alaviitala) olivat lähtöisin uskonnollisesta kodista ja tapahtuma kunnioittaa Nelimarkan perheen vahvaa uskonnollisuutta.

Ennen seuroja nautitaan naistoimikunnan tarjoamat kahvit ja kerätään kolehti lähetystyön hyväksi. Siionin virret kuuluvat olennaisena osana Seuroihin Alaviitalan tapaan.

Tänä vuonna seurojen puhujina toimivat Lilja Lindholm ja Pentti Lemettinen. Tervetuloa!
Salainen talvipuutarha, to 3.3. klo 10-15
Villa Väinölä
Talvilomaviikolla Nelimarkka-museo järjestää kaksi työpajaa Villa Väinölässä. Väinölän sisäpihalle rakennetaan jäästä ja kukista talvinen kasvihuone sekä sisätiloissa on mahdollisuus osallistua monotypia-grafiikanpajaan. Jäärakentelussa säävaraus. Osoite: Väinöntie 4, 62900 Alajärvi.

Työpajat ovat kaikille avoimia, tervetuloa! Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Lisätietoja museolehtorilta: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 044 297 0501 / 06 557 2129
Ystävänpäivänä ilmainen sisäänpääsy museoon
Nelimarkka-museo
Ville Vuorenmaan näyttely on esillä viimeistä päivää ystävänpäivänä 14.2. Sen kunniaksi Nelimarkka-museo toivottaa kaikki tervetulleeksi museoon ilman pääsymaksua. Myös taiteilija on paikalla päivän aikana.

Cafe de Nelimarkka on poikkeuksellisesti avoinna kello 12-17. Tarjolla kahvia ja Nelimarkka-leivos yhteishintaan 5 €.

Kuva: Ville Vuorenmaa: Sillan kirjoitusten paluu (2015)
Kiinalainen kalligrafia-työpaja Lauantaina 13.2. kello 13-16
Nelimarkka-museo
Huan Ya Chen Ketonen ohjaa työpajan, jossa on mahdollisuus kurkistaa kiiinalaisen kalligrafian perusperiaatteisiin ja tekniikkaan. Kiinalainen kalligrafia on ikivanha taidemuoto, joka on muotoutunut vuosien saatossa kuvamerkeistä kirjoitukseksi. Käymme läpi kirjoituksen piirtoja, rakenteita, painopisteitä ja sommittelua. Kirjoitusta harjoitellaan siveltimillä sekä musteella ja aiempaa kokemusta ei tarvita. Lisäksi tutustumme kiinalaisen kalenterin kahdentoista eläimen tarinaan ja maalaamme eläimiä itse.

Työpaja on suunnattu kahdeksasta ikävuodesta aikuisiin, mutta nuoremmatkin lapset voivat tulla vanhemman seurassa.

Tervetuloa!

Työpajaan voi ilmoittautua ja kysyä lisätietoja museolehtorilta:
Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 06 557 2129 / 044 29 70 501
Paikan päälle voi saapua myös ilman ennakkoilmoittautumista – vapaa pääsy!
Pala-animaatiotyöpaja lapsille tiistaina 5.1.2016 kello 13-16 Nelimarkka-museolla
Nelimarkka-residenssin taiteilijat Anja Tchepets, Dorothée Billard ja Clemens Helmke järjestävät animaatiotyöpajan 6-12-vuotiaille lapsille.

Työpajassa tehdään lyhyt animaatio, jossa käytetään löydettyjä esineitä tai lasten lempileluja. Osallistujat voivat tuoda halutessaan leluja mukanaan.

Yksinkertaisen juonen ja stop-motion -tekniikan avulla esineet heräävät eloon. Esineet valokuvataan ja kuvat yhdistetään taiteilijoiden tietokoneella yhtenäiseksi animaatioksi. Työpajan lopussa valmiit animaatiot katsotaan yhteisessä näytöksessä.

Tervetuloa!

Kuva: Dorothée Billard ja Clemens Helmke.
Villa Nelimarkan joulu 18.12. kello 17-20
Tule viettämään iltaa jouluisissa tunnelmissa!

Huvilan ohjelmassa työpajoja, lämmintä glögiä, jouluista musiikkia ja mukavaa yhdessäoloa. Vietämme joulujuhlan ohessa Nelimarkka-museon 20-vuotista taivalta Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona. VHS-videoilta voit tarkastella, minkälaisissa tunnelmissa aluetaidemuseo vihittiin vuonna 1995.

Kaikille avoimet työpajat:

Valomaalaus
Otamme valokuvia pitkällä valotusajalla, jolloin ilmaan voi “maalata” ja “piirtää”. Ota mukaan oma valonlähteesi. Se voi olla taskulamppu, pyöränvalo, pattereilla toimiva valosarja, värivalo — ihan mitä vaan! Leikitään valoilla vuoden pimeimpään aikaan.

Piparkakkujen koristelu
Koristele herkullisia pipareita mielesi mukaan. Voit esimerkiksi kastaa koristukset nonparelleihin. Piparit tarjoaa Luoma-ahon leipomo.

Lämpimästi tervetuloa!

Pekkolantie 67

Kuva: Ville Vuorenmaa
Nina Nahkala: taiteilijapäivä 7.11. kello 12-16
Nina Nahkala on tavattavissa Nelimarkka-museolla lauantaina 7.11. kello 12-16. Taiteilija kertoo työstään sekä The Journey – Matka -näyttelystä. Ohjelmassa myös teosmyyntiä, musiikkia sekä glögitarjoilu.
Vapaa pääsy!
Eero Nelimarkan syntymäpäivä 10.10. – Ilmainen sisäänpääsy museoon
Lauantaina 10.10. tulee kuluneeksi 124 vuotta Eero Nelimarkan syntymästä. Museo juhlistaa päivää tarjoamalla museovieraille ilmaisen sisäänpääsyn! Museo on avoinna kello 12-16.
Nelimarkka-museon soiva lokakuu
11.10. klo 17 - 18.10. klo 17 - 25.10. klo 17
Kolmen lokakuisen sunnuntain (11.10., 18.10. ja 25.10.) konserteissa esiintyvät taiteilijat Krister Aho, Terttu Iso-Oja, Leena Jaakkola, Anna-Mari Peltonen sekä Jussi, Raili ja Samuli Peltonen. Konsertin toteutukseen osallistuvat Järvi-Pohjanmaan kulttuuripalvelut yhteistyössä Nelimarkka-museon kanssa.

11.10.2015 klo 17
Trio Anna-Mari Peltonen (piano), Leena Jaakkola (viulu) ja Samuli Peltonen (sello) tunnelmoivat Oskar Merikannon, Gabriel Faurén ja Enrico Tosellin musiikin parissa.

18.10.2015 klo 17
Terttu Iso-Oja (sopraano), Raili Peltonen (piano) ja Jussi Peltonen (sello) esittävät Sibeliuksen lauluja ja kamarimusiikkia.

25.10.2015 klo 17
Ensemble Artesin kamarimusiikkikonsertissa kuullaan mm. Dubois´n, Sonnisen, Kreutzerin, Schubert-Lisztin ja Almilan sävellyksiä. Taiteillijat Terttu Iso-Oja (sopraano), Krister Aho (klarinetti), Jussi Peltonen (sello) ja Raili Peltonen (piano).

Liput 10 €