TULEVAT NÄYTTELYT

Helmiä ja harvinaisuuksia - Grafiikkaa, piirroksia ja veistoksia Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta
3.3. - 27.5.2018, Nelimarkka-museo
Sodan jälkeen vuonna 1945 Nelimarkka-museon perustaja Eero Nelimarkka huomasi olevansa suhteellisen varakas mies: ”Sodan aikana maailman meno oli äärimmilleen sekaisin, jopa taiteilijainkin mielestä; sillä oli tapahtunut ihme – ihmiset ostivat kilvan taideteoksia!” Nelimarkka pystyi rahojen turvin perustamaan jo vuosia mielessään olleen säätiön, jonka nimeksi tuli Nelimarkka-Rahasto säätiö (nyk. Nelimarkka-Rahasto sr.)

Säätiön tarkoituksena oli avustaa ja tukea kristillistä sivistystyötä maassamme sekä ylläpitää ja kartuttaa taidekokoelmaa, joka olisi jätettävä säilytettäväksi ja hoidettavaksi yleisölle nähtävänä pidettävään julkiseen kokoelmaan.

Kokoelmia kartutettiin jo Nelimarkan elinaikana. Noin puolet kokoelman teoksista oli Nelimarkan ja puolet muiden suomalaisten taiteilijoiden. Erityisesti grafiikan ja piirrosten kokoelma on huomattava.

Osa kokoelmasta on nyt kehystetty ja ensi kertaa näyttelyssä esillä. Mukana on piirroksia tunnetuilta nimiltä, kuten Hugo Simberg, Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Magnus von Wright ja Juho Rissanen. Näyttelyssä on esillä myös veistoksia muun muassa Essi Renvallilta, Wäinö Aaltoselta sekä Viktor Janssonilta.
Tiina Laasonen: Muistijälki
9.6. - 2.9.2018, Nelimarkka-museo
Tiina Laasosen taiteellinen työ on hänen kielensä, jonka avulla hän pohtii ihmisyyttä ja käsittelee suhdettansa ympäristöön. Hänen työssään on tärkeää materiaalin kosketus ja sen olemuksen kunnioittaminen. Aistimus ja visuaalinen näkökulma ovat hänen työkalunsa. Hänen eri veistoksiin ja installaatioihin käyttämänsä materiaalit valikoituvat idean ja sijoituskohteen mukaan. Työprosessi on hidas, vaitonainen ja samaa työvaihetta toistava. Työskentely kolmiulotteisten muotojen kanssa on hänen kohtaamansa aiheen, materiaalin ja tilan vuoropuhelua. Veistäminen on hänelle itsetutkiskelun ja pohdiskelun tila.

Nelimarkka-museon kutsunäyttelyssä on esillä Tiina Laasosen viimeaikaisia puuveistoksia sekä tila- ja ympäristötaideteoksia. Näyttelykokonaisuus koostuu kolmesta eri teossarjasta, joiden tematiikka käsittelee ihmisyyttä. Teokset luovat emotionaalisen elinkaaren lapsuuden muistikuvista onnellisuuden etsimisen kautta muistin merkitykseen oman identiteetin säilyttämisessä.

Näyttelyn yhteydessä toteutetaan myös julkaisu Tiina Laasosen puuteoksista.
Meri Pauniahon grafiikkaa
9.6. - 2.9.2018, Nelimarkka-museo
Taidegraafikko Meri Pauniaho kuvaa teoksissaan erilaisia tiloja, huoneita ja maisemia, joissa ihmisen läsnäolo tuntuu, mutta ihmisistä ei näy. Pauniahon teokset ovat monivärisiä kohopainovedoksia tai koho- ja syväpainotekniikoiden yhdistelmiä.
Suomenselän taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely
15.9. - 2.12.2018, Nelimarkka-museo
Katsaus vuonna 1968 perustetun Suomenselän Taiteilijaseuran jäsenten tuotantoon. Edustettuina ovat useat tekniikat, materiaalit ja tyylisuunnat.