Tulevat

Nykyaikainen Amerikan alkuperäiskansojen ja ensimmäisten kansojen taide

27.9.2025 – 1.2.2026

Näissä teoksissa Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen taiteilijat kuvaavat historiaa, kulttuuria, huumoria, hengellisyyttä, alkuperäiskansojen elämäntapoja, luontoa ja ympäristönäkökohtia. Taiteilijat tulevat useista eri heimoista ja maantieteellisiltä alueilta.

Alajärvellä tämä näyttely on osa laajempaa hanketta, johon kuuluu kaksi näyttelyä, taiteilijaresidenssejä ja verkossa toimiva taiteilijoiden pyöreän pöydän keskustelu, joka tarjoaa mahdollisuuden edistää viestintää ja yhteistyötä eri arktisten kansojen alkuperäiskansojen taiteilijoiden välillä.

Linda Lomahaftewa (Hopi-Choctaw ); Jaune Quick-to-See Smith (Confederated Salish and Kootenai Tribes -järjestön rekisteröity jäsen, joka on myös syntyperältään Métis ja Shoshone); Julie Buffalohead (Ponca-heimo Oklahomassa); Larry McNeil (Tlingit ja Nisga); Cannupa Hanska Luger (Three Affiliated Tribes of Fort Berthold, Mandan, Hidatsa, Arikara ja Lakota); Meryl McMaster (kanadalainen taiteilija, jolla on nêhiyaw- (tasankojen kreetojen), métis-, britti- ja hollantilaista syntyperää).

Cannupa Hanska Lugerin Future Ancestral Technologies, jota hän kuvailee alkuperäiskansojen tieteiskirjallisuudeksi, hyödyntää installaatiota, videota ja maalla tapahtuvia kertomuksia, ihmisten ja maan yhteenkuuluvuutta.
Jaune Quick-to-see Smith (jonka teoksista järjestettiin vuonna 2023 retrospektiivinen Memory Map -näyttely Whitney Museum of American Artissa) hyödyntää tarinankerrontaa osoittaakseen huumorin, lämmön ja huolen avulla, miten olemme yhteydessä muihin eläviin olentoihin ja elementteihin.
Larry McNeil ottaa usein humoristisen näkökulman intiaanien käsityksiin laajemmassa kulttuurissa. Hän käsittelee myös ilmastonmuutokseen ja ympäristön pilaantumiseen liittyviä kysymyksiä.
Julie Buffalohead käyttää eläintemppuja antropomorfisesti kuvaamaan metaforisesti inhimillisiä kysymyksiä, joskus myös omia, perinteisissä tarinoissa ja motiiveissa.
Meryl McMaster tutkii sukujuuria ja minän suhdetta maahan.
Linda Lomahaftewa oli ensimmäisellä luokalla oppilaita Institute of American Indian Artsissa (IAIA), jossa hän opetti yli 40 vuotta. Hänen teoksissaan yhdistyvät symbolit, eläin- ja kasviaiheet, ja vaikka ne ovatkin abstrakteja, ne suuntautuvat maahan ja taivaaseen.