Villa Nelimarkka

Eero Nelimarkan perheelleen rakennuttama ateljeehuvila Villa Nelimarkka sijaitsee Alajärvellä noin 500 metrin päässä Nelimarkka-museosta. Kaksikerroksisen mansardikattoisen huvilan perusosa valmistui vuonna 1932. Kiinteistökokonaisuus avattiin yleisölle vuonna 2013 ja se sai nimekseen Villa Nelimarkka. Villa Nelimarkassa järjestetään tapahtumia sekä näyttelyitä ja se toimii Nelimarkka-residenssin taiteilijatalona. Rakennussuojelulailla suojellun huvilan pihapiiriin kuuluvat savusauna ja pieni pihatupa. Huvilaa voi vuokrata myös yksityiskäyttöön. Vanhaa kunnioittaen entisöidyn rakennuksen huonekalut ja sisustus on kunnostettu alkuperäiseen asuunsa. Villa Nelimarkka sijaitsee osoitteessa Pekkolantie 67, Alajärvi.

Villa Nelimarkan historia

Taidemaalari Eero Nelimarkka oli asunut vakituisesti Helsingissä jo parinkymmenen vuoden ajan, kun hänen teki mieli palata takaisin synnyinseudulleen Vaasaan. Vaasa ei kuitenkaan enää miellyttänyt Nelimarkkaa, vaan hän halusi löytää muualta sellaisen paikan, ”missä voi kaikessa rauhallisuudessaan syventyä itseensä ja työhönsä”. Tällainen paikka löytyi Nelimarkan isän kotikylästä Alajärven Pekkolasta, jonne hän alkoi rakennuttaa huvilaansa. Rakennuksen kaikki piirustukset Nelimarkka teki itse. Huvilan valmistuttua vuonna 1933 Nelimarkka vietti paljon aikaa Alajärvellä maalaten maisemia ja laatukuvia.

Nelimarkan sanoin sotien jälkeen ”[…]oli tapahtunut ihme, sillä ihmiset ostivat kilvan taidetta!” Kaupaksi kävivät etenkin eteläpohjalaiset maisema- ja tupakuvat. Nelimarkalla oli nyt varaa tehdä pitkiä, kuukausien mittaisia matkoja yhdessä Saima-vaimonsa kanssa ja käynnit Alajärvellä vähenivät. Hän vuokrasi huvilan vuosiksi 1947–1952, koska oli päättänyt matkustaa myös kesäisin sekä Lapissa että ulkomailla ”rikastuttaakseen aihepiiriään”.

Saima-vaimon kuoleman jälkeen vuonna 1953, Nelimarkka suunnitteli jopa huvilan myymistä Pekkolan kyläkouluksi, mutta alkoi kuitenkin taas itse viihtyä Alajärvellä. Myös lapset perheineen pitivät Nelimarkan huvilaa mieluisana kesänviettopaikkana. Huvilalla olon myötä pintaan nousi pitkäaikainen haave taidekoulun perustamisesta.

Nelimarkka pyysi Opetusministeriöltä suositusta Yhdysvaltain opintomatkaa varten ja sanoi: ”Vuosikymmeniä on mielessäni ollut koulun perustamis aije maalaustaiteen opetuksen antamista varten.” Puoli vuotta kestänyt opintomatka lujitti Nelimarkan taidekouluajatusta. Tarkoituksena oli sijoittaa huvilalle sekä Nelimarkka-Rahasto säätiön kokoelma että taidekoulu. Rakennus osoittautui kuitenkin liian pieneksi ja Nelimarkka osti sukulaisiltaan isänsä maatilan, sijoitti kokoelman tilan asuinrakennukseen ja alkoi pitää siellä kursseja. Uusi museorakennus asuinrakennuksen vieressä, Nelimarkka-museo, avattiin vuonna 1964. Nelimarkka-museon valmistumisen jälkeen taiteilija majoittautui viereiseen asuinrakennukseen ja huvila jäi lasten kesänviettopaikaksi.

Nelimarkan kuoleman jälkeen huvila oli vuokralla useita vuosia ja sen jälkeen pitkään tyhjillään, kunnes se ensin siirtyi Osakeyhtiö Pekkola Oy:n ja myöhemmin Alajärven kaupungin omistukseen. Nelimarkan huvilaa ryhtyi kunnostamaan pienin varoin vuonna 1993 perustettu Eero Nelimarkan huvilaseura ry. Alajärven kaupunki vei kunnostuksen päätökseen ja kesällä 2013 huvila vihittiin käyttöön nimellä Villa Nelimarkka. Huvilassa on järjestetty kyläjuhlat, näyttelyitä, konsertteja ja monenlaisia tapahtumia. Residenssitoiminta laajeni huvilalle 2014 ja siirtyi sinne kokonaan Nelimarkka-akatemian tiloista vuonna 2015.