Kokoelmat

Nelimarkka-Rahaston kokoelma

Nelimarkka-museon peruskokoelma kuuluu Eero Nelimarkan vuonna 1945 perustamalle Nelimarkka-Rahastolle, jolla on edelleen merkittävä rooli museon toiminnan tukijana. Kokoelma sisältää pääasiassa Eero Nelimarkan tuotantoa vuosilta 1910–1976, mutta joukkoon mahtuu myös yksittäisiä teoksia suomalaisilta merkkitaiteilijoilta, kuten Albert Edelfeltiltä ja Eero Järnefeltiltä. Viimeisimmät lisäykset kokoelmaan ovat vuodelta 2014, kun säätiö hankki kolme lehtimäkeläisen kuvanveistäjä Antti Maasalon veistosta.

Alaviitalan piha (1922), öljy pellavakankaalle, 79,5 x 114 cm

Talo Ranskassa (1920), öljy pahville, 47 x 62 cm

Alajärven kaupungin Nelimarkka-museon kokoelma

Nelimarkka-museon oma taidekokoelma on karttunut pääasiassa lahjoituksien kautta. Mittavimmat teoskokonaisuudet ovat Oiva Polarin kokoelma – lahjoitettu vuonna 1997, Aira Niemi-Pynttärin kokoelma – lahjoitettu vuosina 1987 ja 2006 ja Liisa Malkamon kokoelma – lahjoitettu vuonna 2012 sekä Antti Maasalon Alajärven kaupunkikuvassa sijaitsevat julkiset veistokset.

Lisäksi museon kokoelmiin on deponoitu Pohjalaisen taiteilijaliiton reilu 80 teosta kattava kokoelma.

Nelimarkka-museon taiteilijatalo Nelimarkka-residenssissä työskennelleiden taiteilijoiden teoslahjoitukset muodostavat oman kansainvälisten ammattitaiteilijoiden teoksista koostuvan kokonaisuuden museon kokoelmassa.