Villa Väinölän näyttelyt ja tapahtumat

Luovan veiston kukkiva kevät

Mikki Paajanen, Juha Järvinen, Hannu Kankaanpää ja Luovan puunveiston opiskelijat

21.9.2022 – 21.10.2022

Villa Väinölään saadaan esille perinteitä kunnioittavaa modernia puunveistotaidetta, kun eteläpohjalaiset taiteilijat Mikki Paajanen, Juha Järvinen sekä Hannu Kankaanpää pystyttävät näyttelysaliin näytteitä luovasta veistännästä. Näyttelyssä on mukana myös Tampereen työväenopiston Luovan puunveiston opiskelijoiden töitä.

Veistäjien kanssa samaan näyttelysaliin mahtuu noitarumpuja työstävä Juha Järvinen, joka myös ”Jurvan noitana” tunnetaan. Järvisen pienintä yksityiskohtaa myöten viimeistelemät noitarummut ovat löytäneet tiensä myös suuren budjetin Hollywood-elokuvaan. Paitsi rumputaiteilija, Järvinen on videokuvaaja ja valokuvaaja. Hänelle ihmisoikeus, tasa-arvo ja ympäristöasiat on olleet punainen lanka tekemisessä. –Ihmisen mieli on ollut itselle kaikkein kiinnostavin aihe.

 

Luova Veisto: hiljaisen veiston kuiskaus
Mikki Paajanen

1900-luvun alussa Pohjanmaan alue tuli tunnetuksi korkealaatuisten talonpoikaisrokokoo-tyylihuonekalujen valmistajana, mikä on monille meille tuttu tosiasia. Mutta sitä ei välttämättä tiedetä, että huonekalujen valmistamiseksi kehitettiin erityinen puunveistotyyli: kutsun tätä ”Hiljaisen veiston”-tyyliksi. Hiljaiseksi veistosprosessin tekee se, että talttaa ei löydä nuijalla, vaan taltta on teroitettu sellaiseksi, että sillä vain työnnetään. Ainoastaan puun työstön hiljainen ääni kuuluu.

Paikkakunnalla kehittyi hiljaisen veiston vuoksi omintakeinen tapa teroittaa taltta. Teroitustyyli on erityinen ja vaikuttaa vain Suomessa, erityisesti Jurvassa. Jurvaan muutin vuonna 1996 opiskelemaan puunveistoa. Olin onnekas, sillä pääsin mestaripuunveistäjä Oiva Kentan siipien suojaan. Olin ensimmäinen, samalla ehkä ainut opiskelija koskaan kurssilla, jolla ei ollut valmiiksi kaapintekotaitoja. Mestari Oiva otti haasteekseen opettaa minulle taidon käyttää talttaa yhtä taitavasti, kuin mitä käytin pensseliä tai kynää taiteessani. Oiva piti ajatuksestani yhdistää värin käyttö puunveistoon. ”Mikäli emme kokeile uusia tapoja, ei tyylimme voi elää seuraavaa sataa vuotta”, hän saattoi todeta minulle. Oiva oli visionääri ja näkemyksellään kykeni auttamaan minua ja rohkaisi nauttimaan ja pitämään hauskaa. Kannusti luomaan hiljaisen veiston tyyliin jotakin ennennäkemätöntä.

Vuonna 2015 ainut koulu, jossa saattoi opiskella hiljaisen veiston taidetta, lopetettiin. Ja muutaman vuoden päästä mestari Oiva Kentta nukkui pois. En tahtonut veistotavan vaipuvan unholaan, joten perustin ”Luova Puunveisto” –tyylisuunnan. Tyylilajilla tavoitellaan taiteesta kiinnostuneita nuoria, rohkaisten heitä kekseliäisyyteen ja hauskanpitoon. Luova puunveisto on vastaus puunveiston tradition jatkumiselle tuleville sukupolville. Nuoriso on jo ilmaissut innostustaan uuteen näkökulmaan ja tapaan veistää puuta. Luovaa puunveistoa olemme kouluttaneet Kurikan ja Tampereen kansalaisopistossa yhdessä Jurvan entisen kisällin Markus Pekkalan kanssa. Luovan puunveiston esiinmarssin myötä jo lähes sata alalle uutta nuorta opiskelijaa on osallistunut kursseille. Opiskelijoista yli 60 % on naisia, kun perinteisesti ala on ollut miesvoittoinen.