Villa Väinölä

AUKI
ti – pe klo 13–17

VAPAA PÄÄSY

Arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1926 Alajärven keskustassa sijaitsevan huvila Villa Väinölän veljelleen, maanmittausinsinööri Väinö Aallolle kodiksi ja toimistoksi. Väinö Aalto valmistui maanmittariksi Teknillisestä koulusta muutama vuosi veljensä jälkeen ja muuttaessaan Alajärvelle oli oman talon tarpeessa. Aalto piirsi ensimmäisen version Väinölästä heti Eurooppaan suuntautuneen häämatkansa jälkeen.

Atriumtalo Villa Väinölän esikuvana toimi San Marcon luostarissa Firenzessä sijaitseva Fra Angelicon freskomaalaus Marian ilmestys. Aalto piti maalausta hallitsevaa kolminaisuutta – ihminen, huone ja yrttitarha – kotikulttuurin saavuttamattomana ihannekuvana.

”Puutarha (piha) kuuluu kotiimme yhtä hyvin kuin mikä huone tahansa”, kirjoitti Aalto Aitta-lehdessä vuonna 1926. ”Samantapaisille vaikutuksille rakennettu suomalainen koti on tässä julkaistu, muutamin piirroksin. Siinäkin halli on talon keskusta[…]”.

Atriumtalon ideana olikin yhdistää avoin ulkoympäristö umpinaiseen sisätilaan. Villa Väinölän pääteema on sen sijainniltaan keskeinen halli, jonka taivaansininen katto muistuttaa ulkoilmasta. Suunnitelma oli kuitenkin Väinö-veljen mielestä liian kallis ja erikoinen, joten Aalto piirsi yksinkertaisemman ja edullisemman version rakennuksesta. Lopullinen Villa Väinölä valmistui vuonna 1926, ja myöhemmin vuonna 1938 Aalto suunnitteli talon yhteyteen piharakennuksen, joka eroaa selvästi tyyliltään päärakennuksesta – onhan niiden suunnittelun välillä runsaat 10 vuotta.

Väinölän ensimmäiseen kerrokseen sijoitettiin sali, isännän ja apulaisen huoneet, keittiö sekä uloskäynti puutarhaan. Talon toisessa kerroksessa oli useita makuuhuoneita ja oleskeluhuone. Yläkertaan johtavaan portaikkoon Aalto piirsi sirot joonialaiset pylväät, jotka ovat edelleen paikallaan. Aallon varhaiset puurakennukset ja kokeileva värimaailma poikkeavatkin paljon hänen tavaramerkikseen myöhemmin muodostuneen funktionalismin ihanteista.

Väinö-veli perheineen asui Villa Väinölässä, kunnes muutti Vaasaan vuonna 1950. Toini ja Väinö Aalto myivät Villa Väinölän Alajärven metsähoitokunnalle vuonna 1952, ja Alajärven kunta osti rakennuksen Metsänhoitokunnalta samana vuonna. Kunta sijoitti rakennukseen kunnanlääkärin asunnon ja vastaanottotiloiksi rakennettiin lisäsiipi talon eteläpäätyyn.

Väinölässä on sittemmin toiminut verotoimisto, hammaslääkärin vastaanotto, kunnan vapaa-ajantoimistot sekä viimeisimpänä Alajärven kaupungin asunto- ja rakennustarkastustoimistot, jonka jälkeen se seisoi tyhjänä toistakymmentä vuotta. Rakennusta on remontoitu Museoviraston, Aisaparin sekä kaupungin rahoituksella. Valmiiksi remontti saatiin keväällä 2018. Nelimarkka-museo on hallinnoinut rakennusta vuoden 2015 tammikuusta lähtien.

Villa Väinölässä järjestetään näyttelyitä, tapahtumia ja arkkitehtuuriresidenssitoimintaa. Rakennusta voi myös vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön.

Väinöläntie 4, 62900 Alajärvi
p. 040 7758077