Menneet

Heidi Katajamäki – Levotonta maata

Vuoden 2017 nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun voittajan näyttely

16.12.2017 – 18.2.2018

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 -kilpailun voittajan, Heidi Katajamäen näyttely Levotonta maata on eräänlainen läpileikkaus taiteilijan aiemmista installaatiokokonaisuuksista. Näyttelyssä on esillä teoksia, jotka ovat syntyneet Katajamäen kuvataiteilijaksi valmistumisen jälkeen. Yksittäisten teosten lisäksi installaatio rakentuu suoraan Nelimarkka-museon tiloihin.

Katajamäen taiteellinen työskentely pohjautuu mieleen ja tunteisiin. Hän kuvaa maalaamalla ja piirtämällä sitä, mitä korvien välissä tapahtuu ja miltä sisällä tuntuu: ”Pilkon ajatukseni ja tunteeni paloiksi. Ammennan yhden tällaisen ’tunteenpalan’ yhteen teokseen, yhdelle maalauspohjalle tai kankaalle. Teokseni syntyvät sarjoina, jolloin ne kokonaisuutena kuvaavat silloista sisäistä kauttani. Näistä kokonaisuuksista koostan erilaisiin tiloihin tilallisia teoksia. Installaatiot tuovat esiin mennyttä aikaa yksittäisen teosten kautta, sekä nykyistä aikaa, kun kokoan kaiken yhtenäiseksi installaatioksi osaksi tilaa. Aika liikkuu eteenpäin, aikakaudet vaihtuvat, tunteet muuttuvat. Näin installaationikin katoavat näyttelyn päätyttyä, ja muistoksi niistä jää vain yksittäiset palat, teossarjat sekä valokuvat kokonaisesta installaatiosta.”

Välineenä Katajamäki käyttää pääasiassa hiiltä ja gessoa. Hiili taittuu moneksi ja antaa ilmaisulle paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä valkoisen gesson kanssa ne antavat mahdollisuuksia eri harmaiden vivahduksiin. Teosten kieli on viiva. Välillä viiva muotoutuu esittävään muotoon, toisinaan se ilmaisee puhtaasti ei-esittävyyden kautta tunteita. Viiva ylittää tilassaan jopa maalauspohjat ja kankaat: ”Mieli ei mahdu yhteen lokeroon tai tiukkoihin rajoihin vaan se valtaa sisälläni ja installaatiossani koko tilan.”

Levotonta maata -näyttely kertoo siitä minkälaista on olla nuori kuvataiteilija. ”Se on kertomusta minusta, elämän kantokyvystä, ainaisesti läikkyvästä mielestä sekä siitä, että aika kulkee aina eteenpäin. Mitä tahansa elämä tuokaan eteen aina, ihan aina, tulee koittamaan parempi aika.”

Seinäjoella syntynyt ja Lahdessa asuva ja työskentelevä Heidi Katajamäki (s. 1990) on valmistunut Lahden Taideinstituutista 2016. Hän on osallistunut useisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin ympäri Suomea ja toteuttanut teoksia julkisiin tiloihin.

Kuva: Heidi Katajamäki, Arkihiki ja hetken hilse, 2016.