Menneet

Iida Valkonen – Taivaankansi

27.1.2024 – 5.5.2024

Nelimarkka-museossa nähtävän kuvataitelija Iida Valkosen Taivaankansi-näyttelyn lähtökohtana on toiminut sekä taivaankanteen liittyvä mytologia että erilaiset sääilmiöt, etenkin tuuli ja sen liikekieli.

Kohotan käteni korkealle, kohden taivasta, tunnen tuulenvireen ihollani. Katselen pilviä, ne ovat kuin liikkuvia veistoksia, jotka muuttavat alati muotoaan jatkaen vaellustaan pitkin taivaankantta. Taivas tuntuu täällä äärettömältä. Minulle piirtäjänä se on täynnä liikettä ja viivoja. (Alajärvi, 2012.)

Iida Valkonen on kiinnostunut erilaisista piirtämisen tavoista, tulkinnoista ja esittämisen muodoista. Näiden lisäksi hän hyödyntää työskentelyssään valokuvaa, liikkuvaa kuvaa, omaa kehoaan ja kineettisiä, kankaista ja piirrosviivasta koostuvia veistosmaisia elementtejä. Erityisesti Valkosta kiehtoo liikkeen siirtäminen teoksen muotoon.

Valkonen  (s. 1989, Lapinlahti) on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2016). Hänen tuotantoaan on ollut esillä muun muassa Taidemuseo Eemilissä, Vaasan Kuntsin modernin taiteen museossa ja Kuopion taidemuseossa. Valkonen on Suomen taidegraafikot ry:n, Helsingin taiteilijaseuran ja Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan jäsen.