Menneet

Kaarina Heikinheimo – Lumous

Tekstiilitaidetta

11.6.2016 – 4.9.2016

Alajärveläislähtöinen Kaarina Heikinheimo on kuvataiteilija, jolle tekstiili on toteuttamistapa. Heikinheimon materiaaleja ovat pääasiassa pellava, kupari, teräs ja lasi. Veistosten runkona on usein rautakehikko.
Heikinheimon tekstiiliveistokset ovat suurikokoisia ja niiden valmistaminen vaatii aikaa ja paljon työtä. Taiteilija toteuttaa itse kaikki työvaiheet. Nelimarkka-museon näyttely koostuu satumetsästä, jossa yhdistyvät teemat lumous ja kruunajaiset. Esillä on esimerkiksi suurikokoisia tekstiilikransseja, jotka johdattavat katsojan kruunajaisteemaan.

Heikinheimoa on lapsesta asti kiinnostanut sadun maailma. Sadut antavat mahdollisuuden vapaaseen luovuuteen, jota myös taiteilijan tekniikka tukee. Heikinheimon teosten ideat vaihtelevat. Hän pyrkii rakentamaan näyttelystä kokonaisuuden, mutta säilyttämään myös vapauden tunteen. Taiteilija kuvaa kulloiseenkin teoskokonaisuuden muotoutumista sukellukseksi tuntemattomaan ja jättää katsojalle vapauden tulkita teoksia.

Näyttelystä toiseen siirtyminen on Heikinheimolle aina jatkumo. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä useissa Suomen museoissa. Lisäksi Heikinheimo on toteuttanut veistoksia julkisiin tiloihin, kuten Vaasan uimahalliin, keskussairaalaan, lentoasemalle ja yliopistolle. Viime kesänä Heikinheimon teoksia oli esillä Alajärven kirjastossa. Taiteilija on muuttanut Alajärveltä Vaasaan 5-vuotiaana, mutta yhteys paikkakuntaan on säilynyt mökkisaaressa vietettyjen kesien kautta.

Kuvaaja: Erkki Salminen.