Menneet

Langaton

Maisa Turunen-Wiklundin, Susanna Beloffin ja Tuulikki Päällysahon tekstiilitaideteoksia

12.9.2020 – 13.12.2020

Näyttelyn teoksista huokuvat luonnosta saadut elämykset ja ympäristöstä tehdyt tarkat havainnot. Henkilökohtaiset kokemukset, muistot ja tarinat kytkeytyvät teoksissa arkisiin asioihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Taiteilijat työstävät vaihtelevia materiaaleja taidokkaalla tekniikalla. Teoksissa on käytetty luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, paperia, silkki- ja metallilankaa. Myös kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty. Materiaali on taiteilijoille tärkeä, joskus se voi toimia jopa sysäyksenä taideteoksen syntyyn. Vielä olennaisempaa on kuitenkin ajatus, jonka aistimellinen teos herättää.

Maisa Turunen-Wiklund on herkkä luonnon kuvaaja, joka poimii aiheensa luonnon lisäksi taruista ja runoista. Hänen teoksissaan silkki- ja metallilangasta sekä paperinarusta syntyy sadunomaisia sommitelmia. Verkonsolmintatekniikka on hänelle ominta aluetta.

Susanna Beloff käyttää luonnonmateriaaleja ja värjää usein teoksensa ikat-tekniikalla. Myös perinteisellä ryijytekniikalla syntyy raikkaita teoksia. Teosten aiheet kumpuavat ympäröivistä tapahtumista, näkymistä, väreistä, materiaaleista ja taiteilijan omista mietteistä.

Tuulikki Päällysaho yhdistää teoksissaan eri tekniikoita, kuten maalausta ja kudontaa. Materiaalina on usein tervapaperin ja pellavalangan yhdistelmä. Näyttelyssä häneltä on mukana myös kierrätysmateriaaleista toteutettuja teoksia. Teostensa avulla Päällysaho tarkastelee inhimillisen elämän ilmiöitä ja tarinoita. Värit ovat tärkeitä hänelle, sillä niiden kautta voi ilmaista niin ajatuksia kuin tunteita.

LangatON-näyttelyn taiteilijat ovat valmistuneet Taideteollisesta oppilaitoksesta (nykyisin Aalto-Yliopiston taiteen ja muotoilun laitos). He kaikki ovat työskennelleet kymmeniä vuosia tekstiilitaiteen parissa, ja jokaisella heistä on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyjä Suomessa ja kansainvälisesti. Alajärven Nelimarkka-museossa esillä oleva LangatON on viimeinen ja laajin näyttely kolmiosaisesta näyttelysarjasta.