Menneet

Mari Hallapuro – Alinen

Nelimarkka-museon grafiikan salien kesänäyttely

11.6.2016 – 4.9.2016

Nelimarkka-museon grafiikan salien kesänäyttelyssä alajärveläislähtöinen kuvataiteilija Mari Hallapuro (s. 1985) palaa juurilleen pääkaupunkiseudulla vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen. Näyttelyssä on esillä pienikokoisia ja yksityiskohtaisia teoksia, joiden synkkiäkin aiheita lähestytään myös huumorin kautta.

Hallapuro kuvaa työskentelyään: ”Piirtäminen on ollut minulle aina tärkeää. Intiimi ja vetäytyvä puuhastelu omien aiheiden parissa on ollut aina hyvä pakopaikka ja on sitä edelleen. Taidegrafiikan myötä tekemiseen tulee työskentelyn hitaus ja välillisyys, joka antaa tekijälleen lisää tilaa pohdiskelulle. Grafiikan painamisprosessin mahdollistama sarjallinen työskentelytapa antaa kuva-aihioille mahdollisuuden rakentua hitaasti eteenpäin ja muuttua. Kuvasarjasta tulee kuin aivan liian hidas animaatio.”

Kuvissaan Hallapuro mietiskelee ajan kulumista ja katoavaisuutta. Hänen teoksensa kuvaavat nähtyä ja koettua. Eräs teosten tärkeimmistä lähtökohdista on havainto: ”Välillä minä pidän siitä, että saan tehdä ajatuksissani pulahduksia syviin ja synkeisiin vesiin ja tehdä niistä kuvia.” Arkiset huomiot kuitenkin keventävät tunnelmaa ja tuovat kuviin omat pienet vitsinsä. Hallapuron teoksissa huumori ja melankolia kulkevat usein käsi kädessä.

Mari Hallapuro asuu ja työskentelee Keravalla. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta vuonna 2012. Valmistumisensa jälkeen Hallapuro on järjestänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ottanut osaa ryhmänäyttelyihin. Vuonna 2015 Hallapuro osallistui Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkoston järjestämään Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija-kilpailuun ja hänen teoksensa valittiin yleisön suosikiksi. Hallapuron teoksia on hankittu mm. Helsingin Taidemuseon, Valtion sekä EMMAn –Espoon modernin taiteen museon taidekokoelmiin. Hallapuro on Suomen taidegraafikoiden ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen. Vuonna 2016 Hallapuro toimii Suomen Taidegraafikoiden johtokunnan jäsenenä.