Menneet

Ritva Lindberg – Sata taivasta

7.10.2017 – 3.12.2017

Ritva Lindberg on Alajärvellä syntynyt kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta v. 1977, jolloin maalauksen opinnoissa keskityttiin lähes yksinomaan öljyväreillä maalaamiseen, eikä akvarellia käytetty edes luonnosteluun. Siitä huolimatta akvarellimaalauksesta tuli vähitellen Lindbergille mieluisin tekniikka. Se mahdollistaa samanaikaisesti hyvin herkän, mutta samalla voimakkaan ilmaisun.

”Akvarellin avulla olen pystynyt luomaan niitä tunnelmia ja vaikutelmia, joita olen tavoitellut. Taiteeni on aina ollut esittävää riippumatta vallalla olevista suuntauksista tai arvostuksista. Ainoa mahdollisuus on ollut maalata sitä minkä olen kulloinkin kokenut tärkeäksi, oli kyseessä sitten tunnelma, tapahtuma tai havainto.”

Pitkään Lindbergin maalaukset perustuivat havaintoihin luonnosta ja varsinkin sen pieniin, usein nopeasti ohitettaviin yksityiskohtiin. Vuonna 2002 Lindbergin oman elämän käännekohta muutti töiden sisällön täysin. Sen seurauksena vuodesta 2004 alkaen hän maalasi 10 vuoden ajan kuvia hetkistä, jolloin tunne ja tajunta kohtaavat. Syntyi yli kolmekymmentä teosta käsittävä sarja jonka nimenä on Pitkä matka. Teosten keskiössä on ihminen, jonka kuvaamisen kautta syntyy tunne, tapahtuma ja tunnelma. Osa teoksista on mukana näyttelyssä.

Kuvataideopettajan ja muiden töiden yhdistäminen vie aikaa maalaukselta: ”Ajellessani töihin, työpaikasta toiseen ja vihdoin kotiin näen vuorokauden- ja vuodenajasta riippuen monenlaisia taivaita. Valoisia, sumuisia, punaisia, keltaisia, sinisiä, harmaita, hurjia, rauhallisia. Katselen kuinka pimeys väistyy ja vähitellen valo voimistuu ja tuo esille värit. Talvella iltapäivän tunteina taas valo vähenee ja hämärä alkaa hiipiä tilalle. Jokainen taivas on aina erilainen ja valo muuttaa maiseman, illan värit täyttävät mielen. Noin kahden vuoden ajan näkemäni taivaat kertyivät mieleeni ja alkoivat vähitellen pyrkiä ulos.”

Kypsyttelyn seurauksena Lindbergin ensimmäiset taivasaiheiset maalaukset syntyivät vuonna 2016. Ensimmäisen nimeksi tuli Sata taivasta, joka on myös näyttelyn nimi. Lindberg päätyi käyttämään teoksissa guassia akvarellin ohella. Akvarellin luonteeseen kuuluu läpikuultavuus. Guassi taas on akvarellivärien tapaan vesiohenteinen, mutta sillä on mahdollista maalata myös peittäviä kerroksia, mikä on lisännyt mahdollisuuksia eri vaikutelmien aikaansaamiseksi.

Ritva Lindberg on syntynyt Alajärven Möksyssä 1957. Hän asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Kuvataiteilijan työn lisäksi Lindberg opettaa Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Kuvataidekoulu EERO:ssa ja aikuisten kuvataideryhmissä eri opistoissa sekä työskentelee viikonloppuisin Lapuan Minnesota-hoidossa. Kesän aikana yhtäjaksoisen taiteellisen työskentelyn on mahdollistanut Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston myöntämä työskentelyapuraha Sata taivasta -näyttelyä varten.

Kuva: Ritva Lindberg, Sata taivasta, 2016.