Menneet

Tiina Laasonen – Muistijälki

9.6.2018 – 2.9.2018

Kuvanveistäjä Tiina Laasosen taiteellinen työ on hänen kielensä, jonka avulla hän pohtii ihmisyyttä ja käsittelee suhdettansa ympäristöön. Hänen työssään on tärkeää materiaalin kosketus ja sen olemuksen kunnioittaminen. Aistimus ja visuaalinen näkökulma ovat hänen työkalunsa. Hänen eri veistoksiin ja installaatioihin käyttämänsä materiaalit valikoituvat idean ja sijoituskohteen mukaan. Työprosessi on hidas, vaitonainen ja samaa työvaihetta toistava. Työskentely kolmiMuistijälki-näyttelyssä on esillä Laasosen viimeaikaisia puuveistoksia sekä tila- ja ympäristötaideteoksia. Näyttelykokonaisuus koostuu kolmesta eri teossarjasta, joiden tematiikka käsittelee ihmisyyttä. Teokset luovat emotionaalisen elinkaaren lapsuuden muistikuvista onnellisuuden etsimisen kautta muistin merkitykseen oman identiteetin säilyttämisessä.

Sense Presence without Words – sarja (2013–2014) kutoutuu lapsuudessa koetun hiljaisuuden teeman ympärille. Teokset kertovat tarinaa hellyydestä, hoivaamisesta ja huolehtimisesta, niistä arjen hetkistä, jolloin läsnäolon voi tuntea ilman sanoja. Sarjan teokset valmistuivat Galleria G:ssä Helsingissä pidettyyn yksityisnäyttelyyn 2014.

Teossarjan Cascading Goodness (2015–2018) aiheena on inhimillinen onnellisuuden tarve. Teosten innoittajana on toiminut renessanssin luontokäsityksen Hortus Conclusus, suljettu tila, johon kaikki hyvä laskeutuu. Osa sarjan teoksista on museon ulkotilassa.

Shade of Memory – sarjan puuveistokset käsittelevät muistin merkitystä, sen vivahteita ja menettämistä. Sarjan teokset ovat aiemmin julkaisemattomia.

Tiina Laasonen (s. 1968 Kauhavalla) on kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija ja taiteen opettaja. Taiteellisen uransa ohella hän on toiminut aktiivisesti eri taiteilijayhteisöjen luottamustehtävissä. Laasonen asuu ja työskentelee Seinäjoella. Tiina Laasosen taideteoksia on ollut esillä lukuisissa museoissa ja gallerioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja niitä on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Pohjanmaan taidetoimikunta myönsi Tiina Laasoselle Pohjanmaan taidepalkinnon 2017 laaja-alaisesta työstä taiteilijana.

Kuva: Tiina Laasonen Nauha (yksityiskohta), kuvaaja Hannu Pettinen