Menneet

Verónica Gómez – Suihkulähdepatsaat

23.2.2017 – 16.4.2017

”Tuntemattomat paikat muodostuvat minulle ikään kuin omaisuudeksi. Kuten tuo kohta jyrkänteen päällä, missä kalkkikivikummut hupenevat seremoniallisesti ja uneliaasti vettä kohti. Aivan kuin minulla olisi hämärä muistikuva ja tunne, että olisin joskus asunut siellä; tai vedessä muinaisina aikoina. Tarkat jäljet ovat vain pyyhkiytyneet näkymättömiin.”
– Fleur Jaeggy, Suihkulähdepatsaat.

Nelimarkka-residenssin taiteilija, argentiinalainen Verónica Gómez, vietti helmikuun 2017 Alajärvellä. Pääosin Gómez työskentelee maalausten, piirrosten ja installaatioiden parissa. Nelimarkka-museon grafiikansaleihin koottu näyttely koostuu sekä vanhemmista piirroksista että residenssin aikana syntyneistä teoksista.

Suihkulähdepatsaat -näyttelyssä on sekä muotokuvia kuvitteellisista ihmisistä että abstrakteja maisemia. Gómez ajattelee jokaisen teoksensa olevan ikään kuin kappale jostain kuvitteellisesta kirjasta. Teosten taustat ovat usein monitahoisia ja niiden luonne käsityömäinen. Viitekehys, johon muotokuvat sijoittuvat, kuvaa mennyttä, nostalgista aikaa. Näin ne välittävät erilaisia tunnelmia ja tunteita niiden katsojalle, kuten huumoria, draamaa, empatiaa ja hyväksyntää.

Gómezin installaatioihin punoutuu usein monenlaisia vihjeitä niiden luodessa vaihtoehtoisia elämäntarinoita salaperäisille päähenkilöille. Usein myös perinteiset faabelit, joissa tarina kerrotaan eläinten kautta, toimivat teosten innoittajina tai lähtökohtina. Parhaillaan Gómez tutkii muotokuvien ja abstraktien maisemien kautta mielensisäisiä tunnelmia.

Gómez työskentelee ja asuu Buenos Airesissa.

www.veronica-gomez.com.ar

Kuva: Verónica Gómez, 2016.