Tapahtuma

Pyhyydestä ja henkisyydestä taiteessa

Taiteilijatapaaminen ja keskusteluiltapäivä Nelimarkka-museolla keskiviikkona 22. helmikuuta

10.2.2023 – 23.2.2023

Nelimarkka-museon näyttely Maailman kautta kuljemme – pohjalaistaiteilijoiden näkemyksiä uskonnosta on herättänyt paitsi alueellista myös laajempaa huomiota ja yleisön kiinnostusta syksyn ja talven ajan. Vielä muutamia viikkoja on mahdollista tutustua tähän näyttelyyn. Se päättyy 5.3., viikonloppuna, jolloin järjestetään myös näyttelyn päättäjäiset (josta infoamme lisää). Näyttelyssä on taidetta pitkältä aikakaudelta, perinteistä, uutta ja aivan uusinta, tuttuja töitä, mutta myös harvoin nähtyä. Mukana on teoksia 30 taiteilijalta Eric Cainbergistä, Hugo Simbergiin, Arvid Bromsiin, Eero Nelimarkkaan ja Marita Liuliaan. Maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvateoksia, installaatioita, videodokumenttejä, runoja…

Keskiviikkona 22. helmikuuta klo 14 lähtien museolla on vuorossa taiteilijatapaaminen ja keskusteluiltapäivä.  Näyttelyyn tutustutaan kuraattori Anne-Maj Salinin ja näyttelyn taiteilijoiden kanssa. Mukanamme ovat ainakin pohjalaistaiteilijat Riku Riippa, Tapio Hirvonen, Juha Tammenpää, Mia Damberg.

Näyttelyn teemapäivä alkaa kuraattorin kierroksella, jossa Anne-Maj Salin kertoo tarkemmin näyttelyn sisällöistä ja monista mielenkiintoisista vaiheista sen ympärillä. Kierroksen jälkeen jatkamme keskustelulla, johon taiteilijoiden lisäksi jokainen on tervetullut osallistumaan. Keskustelun vetäjinä toimivat kuraattori Anne-Maj Salin sekä näyttelyn taiteilijat. Sana on kuitenkin vapaa kaikille halukkaille.

Maailman kautta kuljemme –näyttelyn taiteilijat käsittelevät teoksissaan uskontoa tai suhdettaan uskonnollisuuteen. Tai taiteilijat käsittelevät henkisyyttä, pyhää, pyhän kokemista ja sen yhdistämistä arkeen. Onko perinteillä tai ajalla vaikutusta uskonnolliseen tarpeeseen? Ovatko pohjalaisalueiden uskonnollisuus ja vahvat herätysliikkeet vaikuttaneet taiteeseen – taiteilijoihin? Millaista on nykyajan hengellisyys ja henkisyys? Mikä on pyhää? Mihin uskomme?

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan kanssamme sekä tapaamaan taiteilijoita teosten takaa! Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja vapaa pääsy.

 

Kuva: Juhani Harri, ”Rippi” (1995)