Villa Väinölän näyttelyt ja tapahtumat

Hiljaisia hetkiä – äidin ja tyttären yhteinen taidenäyttely

Marja Lakaniemi ja Sonja Melari

17.8.2022 – 16.9.2022

Alajärveläinen Marja Lakaniemi ja Helsinkiin Alajärveltä päätynyt Sonja Melari ovat koonneet teoksistaan yhteisnäyttelyn. Esillä on maalauksia ja kuvapastellitöitä sekä Lakaniemen runoja ja Melarin pieniä lintuveistoksia. Molempien työt ilmentävät hiljaisuutta ja pysähtymistä. Myös luontoaiheet yhdistävät äitiä ja tytärtä.

Lakaniemen pääosin esittävien töiden aiheet löytyvät usein luonnosta. Paljon valokuvaavana hän myös toisinaan käyttää ottamiaan kuvia teostensa virikkeinä. Joskus lähtökohta voi olla myös muistikuva tai tunne. Teoksillaan, erityisesti runoilla, hän pyrkii välittämään kokemustaan ympäröivästä maisemasta ja paikastaan siinä. Näyttelyn runot toimivat vuoropuhelussa esillä olevien töiden kanssa.

Melari taas käyttää töissään paljon symboliikkaa yhdistettynä luonnon elementteihin. Hän kertoo taiteessaan tasapainoilevansa vakavuuden ja leikkisyyden sekä keveyden ja synkkyydenkin välimaastossa tavoitellen elämän samanaikaista kipeyttä ja kauneutta.

Toimistosihteerin työstä eläköityminen antoi Lakaniemelle mahdollisuuden toteuttaa haaveensa; hän hakeutui kansalaisopiston kuvataidepiiriin, ja harrastus vei mukanaan. Kirjoittaminen puolestaan on kuulunut hänen elämäänsä aina, pääasiassa runojen muodossa. Melari taas on harrastanut piirtämistä ja maalaamista lapsesta saakka. Ammatiltaan Melari on toimittaja.