Villa Väinölän näyttelyt ja tapahtumat

Tallennettu

Ritva Lindbergin taidenäyttely

9.7.2021 – 27.8.2021

Ritva Lindberg on Alajärvellä syntynyt kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta v. 1977, asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Kuvataiteilijan työn lisäksi Lindberg opettaa Järvi-Pohjanmaan ja Järvilakeuden kansalaisopistoissa. Teoksissaan hän käyttää akvarelli- ja guassimaalausta.

Näyttelyn nimi, Tallennettu, kertoo pyrkimyksestä tallentaa luonnon tarjoamia tunnelmaltaan ja väreiltään vaikuttavia hetkiä, merkitä niitä muistiin, nähtäväksi uudestaan. Näyttelyssä on esillä teoksia vuosilta 2017-2021. Mukaan on otettu tyylillisesti toisistaan vahvasti poikkeavia maalauksia, osa hyvin realistisia, osa pelkistetympiä.

Vanhimmissa maalauksissa toistuvat usein katsojaa lähelle tuodut puut, joiden rungot täyttävät kuvapinnan etualan. Osa värikylläisistä maalauksista on työstetty täyteen dekoratiivisia muotoja, osassa pelkistetyt rungot näkyvät voimakkaina taustaa vasten. Uusimmat, pienehköt teokset, kuvaavat kevään ja alkavan kesän tunnelmaa.

”Taiteeni on aina ollut esittävää riippumatta vallalla olevista suuntauksista tai arvostuksista. Yhdistämällä läpikuultavaan akvarelliin peittävää guassia, olen pystynyt luomaan niitä tunnelmia ja vaikutelmia, joita olen tavoitellut. Akvarellimaalauksessa on aina mukana myös sattuman mahdollisuus. Sellaisen, joka kuljettaa työtä niin, että en olisi siihen itse kyennyt.

Maalaan sitä, minkä kulloinkin koen kiinnostavaksi ja merkittäväksi. Viimeisen viiden vuoden ajan sellaisia asioita ovat olleet vuorokauden- ja vuodenaikojen, sekä valon vaihtelun vaikutus luontoon, sen väreihin ja meitä ympäröivään tunnelmaan.”

Ritva Lindberg on Pohjalaisen taiteilijaliiton ja Suomen akvarellitaiteen yhdistyksen jäsen sekä Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Hänelle on myönnetty Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahaston työskentelyapuraha vuosina 2017, 2018 ja 2019.