Villa Väinölän näyttelyt ja tapahtumat

Taiteella taisteluun maaseudun puolesta

Päivi Latvalan taidenäyttely

1.6.2021 – 4.7.2021

Päivi Latvala keskittyy taiteessaan lehmiin. Elämänmakuisilla, raikkailla ja tunnelmallisilla maalauksillaan hän haluaa herättää ihmisissä aitoja tunteita maaseutua kohtaan. Tietoisuuden kasvattaminen ja positiivisten tunteiden liittäminen maaseutuun ovatkin Latvalalle eräs tärkeimmistä syistä maalata ja saada siten äänensä kuuluviin. Suomalaista maaseutua ja eläintuotantoa ei saa jättää EU:n jalkoihin. Ilmastomuutoksen myllerryksessä kotimainen, lähellä tuotettu maailman puhtain ruoka on meille etuoikeus.
Kuvailen itseäni yhden naisen maaseutuliikkeeksi, joka taistelee suomalaisten maanviljelijöiden ja karjankasvattajien aseman puolesta tekemällä maaseudusta ihmisille läheisen ja tärkeän taiteen kautta, kertoo Latvala.

Taiteilija haluaa kuvata eläinten kauneuden realistisesti, mikä vaatii tarkkaa silmää ja viimeisteltyä otetta. Taitavasti maalatut ilmeet miettiväisistä märehtijöistä tai niiden ilkikurisista ilmeistä ovat Latvalan maalauksien tunnistettavimmat piirteet. Samalla työt tuovat kunniaa eläimille. Latvala on myös huomannut, että modernit eläinmaalaukset ilahduttavat monia katsojia ja herättävät muistoja.

Romanttisuus taas versoo Latvalan halusta tuoda esille, mitä maaseudun eläimet omistajilleen edustavat.
Jokaisella lehmällä on nimi, ne eivät ole vain tuotantokoneita ja omaisuutta; ne ovat rakkaita työtovereita, kotieläimiä ja uskottuja. Hyvin käsitelty ja terve eläin on omistajalleen arvokas monella tasolla. Latvala ei esimerkiksi maalaa taulujen lehmille korvamerkkejä vaan hän haluaa nähdä niiden inhimillisyyden ilman tarkasti asetettuja säännöksiä, ja välittää sen taiteesta nauttiville ihmisille.

Latvalan (s. 1966) töitä on hankittu useisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin maatalousalan yrityksiin sekä koti- ja ulkomaisiin taidekokoelmiin.