Menneet

Riitta Nelimarkka – Elise Travels

Iloinen matka ajassa ja tilassa

7.5.2022 – 18.9.2022

Elise Travels on Nelimarkka-museossa nähtävä professori, DA Riitta Nelimarkan mielikuvituksellinen ja hilpeä taidematka, joka valottaa taiteilijan käyttämiä monipuolisia tekniikoita ”mantereelta toiselle risteilevien assosiaatioiden” kautta. Taiteilijan viime vuosien tuotantoon kuuluu paitsi piirustuksia, maalauksia ja villareliefejä, myös videoita, elokuvia ja kirjoja.

Esimerkiksi The Peace Family -sarjan hahmot ovat groteskin hellyttäviä, suorastaan rujoja. Työt ovat Nelimarkan mukaan humoristisia, kollektiivisia omakuvia: pieni perhe iloineen, traumoineen ja erisuuruisine konflikteineen:

”Anna meille meidän jokapäiväinen ristiriitamme!”

Näyttely avaa kurkistusikkunoita vieraisiin kulttuureihin ja pyytää mukaansa matkaamaan kohti muistojen maita. Kaiken keskellä on valloittava rämäpää Elise, joka seikkailee ympäri maailmaa Pariisia, Venetsiaa ja Marokkoa myöten.

Kansainvälistä tunnustusta saavuttanut professori, taiteilija ja taiteen tohtori Riitta Nelimarkka on tunnettu väri-ilottelevasta ja hersyvästä, mutta pohjavireeltään kunnianosoitus herkälle taiteelle, joka sisältää myös assosiaatioita taiteilijan omaan elämään ja sukuun. Riitta Nelimarkan omanlainen, jäljittelemätön taide on kunnianosoitus elämän moninaisuudelle, värikkyydelle ja hauskuudelle.

Näyttelyn yhteydessä voi myös tutustua taiteilijan tuoreimpaan kirjaan: Suun ja silmäin iloja – Ravissements culinaires & artistiques (toim. Riitta Nelimarkka ja Jarmo Kehusmaa, SENECA, 2022). Kirja on epäperinteinen taidekeittokirja, jonka aukeamilla tuikkivat vuoropuhelussa Ranska ja Suomi, keittiö ja atelieeri, rentous ja huumori sekä estottomat assosiaatiot sielun ja ruumiin lähteistä.

Kuva: Riitta Nelimarkka: Elise Meknes/Marokko, sarjasta Elise Travels